En e-cigg (förkortning av elektronisk cigarett), även kallad vape, är ett tobaksfritt alternativ till traditionella cigaretter som hjälper miljoner av människor världen över att sluta röka. Till skillnad från traditionell rökning, så konsumerar du aldrig någon form av tobak, vilket gör att du inte heller inhalerar de skadliga och cancerframkallande ämnena som tobaksrök medför. I en nyligt publicerad studie utförd av The New England Journal of Medicine så redovisas det att personer som slutar röka med hjälp av e-cigg har en dubbelt så stor sannolikhet att lyckas, jämfört med de som använder andra nikotinersättningsalternativ. (källa).

En elektronisk cigarett består av ett batteri (ofta kallad mod) och en förångare. Förångaren fylls på med en smaksatt e-vätska (även kallad e-juice), vilket kan innehålla nikotin, som sedan värms upp till en rökliknande ånga. E-cigaretter kommer i många olika former, med många olika funktioner för att kunna tillfredsställa olika användare och behov. Från simpla och små apparater, till avancerade kit, det finns något för alla. Nedan så går vi över vad för typer av ecigg det finns, för att du ska kunna hitta vad som är rätt för just dig.

Podsystem

Ett podsystem är en enkel och väldigt populär form av e-cigarett som ofta efterliknar känslan av en traditionell cigarett. Podsystemet består av ett batteri och en utbytbar förbrännare (oftast tillverkad i plast) som kallas för pod. Poden köps antingen färdigt påfylld med e-juice, eller tomma med möjligheten att fylla på med sin egen e-juice. När e-vätskan är slut i den färdigfyllda poden, eller den återanvändbara poden börjar smakar bränt, så slängs poden och en ny sätts i. Detta gör att man slipper krånglet med att byta förångarhuvud. Podsystem brukar också vara väldigt små, diskreta, och väldigt portabla, vilket gör dem väldigt populära.

Tankar och förbrännare

En förbrännare, eller en tank, är topp-delen av en e-cigarett. Den fylls på med e-vätska (oftast med möjligheten att hålla runt 2ml) och förbränner det till en rökliknande ånga. Efter en viss tid av användande så kan din e-cigg börja att smaka bränt, då är det dags att byta förångarhuvud. Förångarhuvudet är den metallbit, oftast placerad i mitten av tanken, innehållande glödtråd och bomull, som sköter själva förångningsprocessen. Byt ditt förångarhuvud men jämna mellanrum för att se till att din e-cigg håller sig i toppskick.

Batteri och mod

Det finns två generella alternativ när det kommer till batteridelen (mod) av en e-cigarett. Du kan välja att ha en mod med inbyggt batteri, eller med utbytbara batterier.

Enklare moddar (speciellt de i nybörjarkit) brukar oftast ha inbyggda batterier och en enda knapp. Knappen trycker du på för att starta förbränningsprocessen i samband med inhalering, och för att sätta på eller stänga av modden. Vissa (oftast podsystem) är inte utrustade med någon knapp alls och startar automatiskt vid inhalering. Du laddar dem genom att koppla in en vanlig laddkabel.

Mer avancerade moddar brukar ha utbytbara batterier och är utrustade med skärm och flertalet knappar. Med hjälp av skärmen och knapparna så kan du ställa in vilka lägen, och vilken styrka du vill använda. Du kan ladda modden genom att koppla in en laddsladd, eller genom att ta ut batterierna och ladda i en extern laddare (vi rekommenderar detta för längre livstid på batterierna). Detta möjliggör även att man kan ha med sig ett laddad par batterier och byta när det tar slut, och på så sätt aldrig oroa sig för att e-ciggen ska sluta fungera.

Kit

Det bästa att införskaffa sig när man ska börja använda vape är ett kit. Kitet består av allt det du behöver för att komma igång. Kiten finns i många olika former, för att du ska hitta det som passar just dig bäst.

RDA/RTA

RDA (Rebuildable Dripping Atomizer) och RTA (Rebuildable Tank Atomizer) är avancerade förångare som man kan bygga om själv. I dem så installerar du egen glödtråd (coils) och sätter i egen bomull. I en RDA så droppar du själv på e-juicen på coils och bomull med jämna mellanrum, och i en RTA så fyller du på juicen i en behållare (tank). Detta kan vara jobbigt att göra i början, men i längden så är det betydligt billigare och skapar en annorlunda upplevelse är tankar med förbyggda förbrännarhuvuden. Vi rekommenderar inte att du börjar med dessa, utan läser om dem så du har god förståelse innan du påbörjar ditt användande av RDA eller RTA.

Geekvape Nova Mod

Mekaniska moddar

Mekaniska moddar (mech mods) är väldigt avancerade moddar helt utan säkerhetsåtgärder. De består oftast bara av en metalltub som håller batteriet och vid tryck på knappen får strömmen att flöda till förbrännaren. De är inte utrustade med någon form av säkerhet, vilket gör att om du hanterar de på fel sätt, så kan det sluta väldigt illa. Vi rekommenderar endast detta till personer som har erfarenhet och stor kunskap om e-cigaretter och ohms lag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *